Mengenai Sejarah Badminton ERR


ERR Badminton Restring telah diasaskan pada tahun 2007, dan perkhidmatan restringing raket kami mempunyai sejarah yang kaya dengan pencapaian. Kami bermula dengan menyediakan perkhidmatan restringing profesional secara dalaman, dan sejak itu dibuka kepada orang ramai di kawasan Kuala Lumpur KL.

2007
Raket Restring Perkhidmatan ERR Badminton Stringing 2007

Permulaan Perkhidmatan Restrings Raket

Sebelum memulakan ERR Racket Restrings, Certified Stringer kami, En. Eric Chuar, juga merupakan jurulatih badminton berpengalaman di Malaysia. Pada masa itu, dia tidak berniat untuk menubuhkan ERR, sejujurnya. Pada masa itu, Encik Eric juga merupakan pemain badminton berdaya saing yang bermain sangat aktif 3 hingga 4 hari seminggu. Tali raketnya akan putus menjadi 2 hingga 3 raket seminggu, jadi dia tidak mempunyai pilihan selain membeli mesin bertali dan tali untuk kegunaan sendiri.

Sejak mendapat mesin stringing, apabila melihat pelajarnya asyik meminta ibu bapa menghantar raket ke tempat lain untuk disambung semula apabila tali putus, dia dapat merasakan ibu bapanya mengalami kesukaran untuk mencari kedai badminton yang bagus terutama di Kuala Lumpur KL. kawasan Malaysia. Pada masa itu, tiada Peta Google, jadi orang hanya boleh bergantung pada cadangan daripada orang lain untuk mencari kedai badminton yang bagus. Jadi Encik Eric mula menyediakan perkhidmatan restringing badminton untuk pelajarnya secara percuma.

Seperti yang diketahui pada masa itu pada tahun 2007, perkhidmatan rentetan di mana-mana di Malaysia adalah sangat mahal, dan kualiti rentetan tidak begitu baik. Mesin bertali yang dibelinya ketika itu adalah jenis Mesin Stringing Engkol Manual FLEET yang terbaru.

2008
Perkhidmatan Restringing Raket ERR Badminton Johor Bahru Setapak Jaya 2008

Kualiti Mesin Stringing Engkol Manual

Pada tahun 2008, setelah beberapa lama penguat kami menggunakan mesin stringing manual, beliau sebenarnya merasakan mesin itu tidak sebaik yang diharapkan. Dia masih ingat ketika itu, pasang tali raket mengambil masa lebih kurang 1 jam. Ini mungkin disebabkan oleh tidak biasa dengan mesin stringing dan tidak mempunyai asas dalam pasang tali raket badminton. Perkara yang menakutkan ialah apabila banyak raket datang kepadanya, kerana jurulatih kami masih tidak biasa dengan cara mengikat tali yang betul, simpulan, dan konsep asas tali. Sejak itu, dia mula merasakan bahawa pasang tali raket badminton bukanlah mudah, lebih-lebih lagi apabila restringing tali yang lebih nipis dengan tension yang tinggi.

Pada masa itu, semua orang suka Yonex BG66, jadi pelajarnya selalu meminta tali ini. Setiap kali, perkara yang menakutkan ialah apabila dia diikat separuh jalan, tali itu boleh putus lagi dan lagi. Oleh itu, pemain kami mula merasakan bahawa, seperti latihan badminton, tanpa asas yang betul, seseorang tidak akan dapat meningkat. Tambahan pula, mesin manual mempunyai terlalu banyak kelemahan, jadi dia memutuskan untuk mempelajari asas stringing badminton yang betul.

2009
Perkhidmatan stringing pasang tali raket Badminton Sejarah Badminton ERR 2009

Latihan Badminton dan Restringing Raket

Pada tahun 2009, pemain stringer kami meneruskan kehidupan restringing dan latihan badminton seperti biasa. Sebenarnya, dia mendapati bahawa jika dia menggantung raket setiap hari, dia lebih yakin dengan kemampuannya. Nasib baik, selama itu, pelajarnya di ST Badminton Academy sentiasa mempunyai banyak raket untuk dia restrings. Walaupun dia tahu bahawa kualiti stringing tidak begitu baik, dia terus mencari jalan untuk memperbaikinya.

Akhirnya, dia menemui seorang pengajar kursus stringing yang baik dari China yang sudi mengajarnya dan memberinya lebih banyak nasihat tentang cara menggunakan mesin dan mengikat raket dengan cara yang betul. Perlahan-lahan, dia mula mengikut prosedur yang betul menggunakan stringing mesin manual, memastikan setiap langkah dilakukan dengan betul. Dia mula percaya bahawa asas stringing yang dipanggil asas berguna untuknya. kenapa? Selepas dia mengikut semua langkah dengan betul, kemungkinan tali putus itu berkurangan.

2010
Badminton Restring Sejarah ERR 2010

Cara Stringing Badminton yang Betul

Pada tahun 2010, stringer kami mula membiasakan diri dengan mesin stringing manualnya untuk restringing badminton. Perkara yang baik ialah dia tidak lagi takut tali putus separuh jalan melalui proses stringing. Ini sebenarnya disebabkan clamp terlalu ketat. Itulah sebab mengapa dia menjadi bermotivasi untuk mempelajari cara stringing yang betul, yang boleh membantunya menyediakan perkhidmatan restringing badminton yang lebih berkualiti untuk pelajarnya.

Pada masa itu, tiada siapa yang percaya dengan perkhidmatan stringing yang betul, kerana mereka menyangka sesiapa yang membeli mesin stringing sudah boleh memulakan perniagaan stringing. Mereka juga percaya bahawa jika orang yang menggantung raket itu adalah pemain atau jurulatih yang berpengalaman, maka rentetan mereka adalah lebih baik dan bagus. Walau bagaimanapun, ini adalah salah. Jadi stringer kami terus meningkatkan kualiti stringingnya. Guru dia pun menasihatkan bahawa jika tali bertindih terlalu banyak, ia boleh menyakiti nilon dan mengurangkan ketahanannya. Jadi stringer kami berusaha keras untuk mengubah cara dia melakukan stringing. Ia tidak pernah mudah, sejujurnya.

2011
Raket Badminton pasang tali Malaysia Racket Restrings

Perkhidmatan Stringing Pertama Diberikan kepada Awam

Pada tahun 2011, selepas bertahun-tahun menggunakan mesin stringing manual, stringing kami mula menerima maklum balas yang baik daripada pelajar dan rakannya. Dia mendapati bahawa sebenarnya, stringing bukan sahaja tentang seberapa cepat anda boleh menyelesaikan pasang tali raket, tetapi juga tentang sejauh mana anda memahami tabiat dan keutamaan pemain, dan bagaimana anda boleh menyesuaikan string dengan keperluan mereka. Selepas mendapat pengalaman stringing arus daripada ahli-ahli di sekelilingnya, dia memutuskan untuk menjadikan perkhidmatan pasang tali raket badminton lebih profesional dan menawarkannya kepada orang ramai. Foto ini diambil ketika dia berasa teruja untuk berkongsi perkhidmatan pasang tali raket dengan orang ramai. Lihat pada logo, “Eric Racket Restring”. Sekarang anda semua tahu dari mana “ERR” berasal.

Mungkin kedai perkhidmatan stringing lain membeli tali Yonex versi SP biasa, tetapi strigning kami berkeras untuk membeli semua string terus dari Jepun. Sebenarnya, pembungkusan kertas untuk string adalah versi Jepun. Beliau berkeras untuk memberikan perkhidmatan stringing yang baik kepada orang ramai, walaupun ia bermakna kos string adalah 3 kali lebih mahal daripada versi SP. Pada masa itu, dia tidak tahu apa-apa tentang jenis tali raket. Tidak semua orang sempurna dari awal, tetapi sekurang-kurangnya niat kami stringing adalah yang betul.

2012
Melaksanakan Mesin Stringing Elektronik 2012 Talian Semula Badminton ERR

Mesin Stringing Elektronik yang Dilaksanakan

Pada tahun 2012, tahun baharu untuk ERR, disebabkan peningkatan permintaan untuk stringing badminton, ERR memutuskan untuk menaik taraf kepada kepala tension head elektronik dan kaki meja yang baharu. Stringer kami memilih jenis meja berdiri mesin kerana, semasa hari kejurulatihan sepenuh masanya, dia terpaksa berdiri sepanjang hari dan kakinya kadangkala akan kejang selepas latihan.

Mesin engkol manual mempunyai beberapa kelemahan, seperti menjadi perlahan, mempunyai tension yang tidak tepat, dan clamp yang menyusahkan. Sebagai seorang jurulatih badminton, apa yang beliau perlukan adalah kualiti untuk terus meningkat supaya pelajar dan rakannya berasa lebih baik apabila menggunakan perkhidmatan restringing beliau. Dia sangat meminati badminton sehinggakan perkataan “kaya” padanya selalunya bukan hanya soal wang. “Kaya” boleh bermakna gembira, sihat, menikmati kehidupan dan mempunyai persahabatan sebenar di sekelilingnya. Bagi orang yang menikmati beberapa perkara ini, hanya orang kaya yang boleh memilikinya. Itulah sebabnya dia suka mengajar anak-anak kecil latihan badminton yang betul dan memberikan perkhidmatan profesional kepada rakan-rakannya.

2013
Kaedah Stringing Badminton yang Betul Sejarah ERR 2013

Cara Kaedah Stringing Badminton yang Betul

Pada tahun 2013, selepas menggunakan mesin stringing elektronik, stringing ERR dapat meningkatkan produktiviti mereka berbanding menggunakan mesin stringing manual. Walau bagaimanapun, kami memahami bahawa tanpa menggunakan mesin stringing dengan cara yang betul, kualiti tali raket tidak akan baik. Oleh itu, ERR mula memberi tumpuan kepada cara kaedah stringing badminton yang betul.

Saya masih ingat bahawa, pada masa itu dalam pasaran perkhidmatan stringing, kebanyakan pengurai sedang memikirkan bagaimana untuk membuat stringing dengan lebih pantas dan bukannya memberikan kualiti. Perkara yang paling teruk ialah pengguna akhir tidak tahu bahawa stringing yang betul sebenarnya boleh membantu mereka berasa lebih baik di gelanggang. Perkara yang paling teruk ialah kebanyakan kedai badminton sukan akan menawarkan 5 raket untuk 1 stringing percuma, 2 raket untuk diskaun 5%, 3 raket untuk diskaun 10% dan banyak lagi. Memberi diskaun adalah baik jika stringing dilakukan secara profesional. Walau bagaimanapun, pada masa itu, semua stringing tidak dilakukan dengan cara yang betul, dan semua orang berjuang untuk harga dan bukannya kualiti. Inilah sebabnya standard stringing Malaysia adalah buruk selama bertahun-tahun. kenapa? Kerana titik permulaan kami sangat rendah.

Bayangkan jika semua orang memperjuangkan kualiti dan bukannya harga, apakah standard kita sekarang? Semua orang tahu jawapannya.

2014
ERR Racket Restring Services History Badminton Restrings Internal Calibration in 2014

Proses Penentukuran Dalaman Sebelum Restringing Raket

Pada tahun 2014, kami masih ingat bahawa tidak kira betapa sibuknya jadual stringing, stringing kami tidak pernah terlepas penentukuran harian sebelum memulakan perkhidmatan stringing. Ramai yang bertanya kenapa tension head perlu ditentukur setiap hari. Sebenarnya, kepada stringer yang hanya mempunyai pengetahuan buku, mereka tidak akan memahami banyak tentang alat elektronik dan jenis peralatan. Memandangkan stringer kami mempunyai pengetahuan mendalam dalam semua ini, beliau adalah pakar teknikal dalam penentukuran.

Kebanyakan mesin tension head dibuat oleh sel beban. Walaupun tension head Wise 2086 sel beban, seseorang mungkin tertanya-tanya sama ada ia tepat. Jawapannya tidak, terutamanya apabila tension head sering digunakan dalam tempoh masa tertentu. Sisihan piawai boleh meningkat jika tidak dipantau, yang bermaksud tension tidak tepat. Oleh itu, jika tension tidak tepat walaupun selepas pembersihan diri, kita perlu menghantarnya ke makmal untuk melakukan pelarasan.

2015
Penentukuran Mesin Stringing Badminton ERR Sejarah Talian Semula Badminton 2015

Penentukuran Luaran Memastikan Ketepatan Tension

Pada tahun 2015, ERR memahami bahawa selain penentukuran dalaman, ia tidak mencukupi kerana tension head adalah teras perkhidmatan restringing kami. Untuk penentukuran dalaman, hasil penentukuran mungkin tidak tepat seperti yang kita fikirkan. kenapa? Memandangkan penentukuran tegangan kami tidak ditentukur, dan kami tidak dapat mencari ketepatan peralatan penentukuran tension.

Untuk memastikan ketepatan dalam toleransi, ERR memutuskan untuk menghantarnya ke makmal untuk penentukuran. Proses ini adalah apa yang kita panggil penentukuran luaran. Perkara yang baik tentang penentukuran luaran ialah sijil boleh dikesan mengikut piawaian kebangsaan dan antarabangsa, yang dipanggil NIST, yang merupakan piawaian AS. Kita boleh merujuk kepada hasil penentukuran dalam gambaran yang jelas untuk memastikan tension head kita berfungsi dengan tepat.

Kos penentukuran ialah RM800 untuk penentukuran tahunan. Jika kita meminta kedai sukan atau pembekal stringing untuk melakukan penentukuran ini, walaupun kelas induk stringer, mereka akan tawar-menawar dan mengatakan bahawa ia tidak perlu atas banyak sebab. Pendek kata, kita hanya membazirkan wang. Tetapi kepada ERR, ini berbaloi, kerana kita dapat mengetahui ketepatan mesin dengan cara yang telus.

2016
ERR Badminton Restringing Ujian Mesin Yonex Baharu Profesional 2016

Uji Perkhidmatan Pasang Tali Raket pada Mesin Stringing Yonex Baharu

Pada tahun 2016, sementara ERR menyediakan perkhidmatan restringing badminton yang betul, kami memutuskan untuk melaksanakan mesin stringing baharu daripada jenama Yonex. Tidak pasti sama ada sesetengah orang mempunyai tingkah laku yang sama, tetapi jika kita suka dan mempunyai minat terhadap sesuatu, kita sentiasa bersedia untuk membelanjakan wang untuk itu tidak kira betapa mahalnya. Perkara yang sama berlaku untuk stringer kami yang bertauliah, yang menggemari stringing badminton dan terus bergerak ke hadapan mengikut cara yang dia mahu, yang meningkatkan stringing kepada standard yang lebih tinggi.

Sebenarnya, apabila kami membeli mesin stringing ini, ramai pesaing stringing kami merasakan bahawa kami memperoleh wang daripadanya. Sebenarnya, kita tidak. Jika anda merujuk kepada senarai harga stringing kami dan seberapa pantas kami terus melaksanakan kemas kini baharu, adalah tidak mungkin untuk memperoleh kembali begitu banyak wang yang dilaburkan oleh ERR. Ini hanya kerana stringer kami adalah pencinta badminton tulen dan merasakan ia berbaloi.

2017
Sejarah Stringing Badminton ERR Eric Chuar Stringing Bertauliah Kuala Lumpur KL 2017

Menyediakan Perkhidmatan Stringing Badminton Profesional

Pada 2017, ERR mula menggunakan mesin stringing Yonex baharu untuk menyediakan perkhidmatan stringing badminton profesional kepada ahli di kawasan Kuala Lumpur KL di Malaysia. Pada masa kami mula menyediakan perkhidmatan kepada ahli baharu, kebanyakan mereka tidak pasti mengapa kami melakukan begitu banyak langkah untuk perkhidmatan stringing, kerana mereka hanya membayar RM30 hingga RM50 untuk harga stringing.

Tetapi selepas mereka mencuba stringing kami, mereka mula memahami apa itu perkhidmatan stringing badminton profesional. Dan terutamanya apabila kami terus menyebut pasang tali raket badminton yang “betul”, pemain pada tahap tertentu dapat merasakan perbezaan antara stringing kami dan perkhidmatan restringing yang lain. kenapa? Kerana mereka dapat merasakan bunyi pukulan dan konsistensi dalam permainan.

2018
Laksanakan Pengurusan Stringing Dalaman Pengawal Diperakui ERR Eric Chuar Stringing Badminton 2018

Laksanakan Pengurusan Stringing Dalaman

Pada 2018, ERR difahamkan bahawa jika ia ingin memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelajar dan ahlinya, pihak pengurusan perlu dipertingkatkan. Walau bagaimanapun, pada masa itu, tiada siapa yang sanggup mengendalikan pengurusan keahlian, sistem tempahan dan tempahan dalam talian, kerana ia terlalu mahal, bukan hanya kira-kira 5 atau 6000, tetapi lebih daripada itu, kerana kami mahukan sistem yang disesuaikan sepenuhnya. Jika pelaburan ini bergantung pada pendapatan yang ketat, ia tidak mungkin untuk melabur di dalamnya. Walaupun begitu, penguat ERR masih memutuskan untuk melaksanakan semua sistem ini.

Sebabnya ialah dia mahu semua stringing dikekalkan pada standard kualiti yang lebih tinggi. Tanpa pengurusan dalaman, semua orang hanya akan bergantung pada WhatsApp dan masuk secara rawak pada bila-bila masa, menyukarkan penguat kami untuk memfokus pada setiap stringing. Pada masa itu, kami bukan sahaja mempunyai beberapa ratus ahli, tetapi lebih kurang seribu ahli aktif. Jika kami tidak melaksanakan sistem pengurusan yang betul, kami tidak akan dapat menyediakan perkhidmatan stringing berkualiti tinggi kepada ahli kami.

2019
Pengalaman Perkhidmatan Rentetan Badminton New Zealand Sejarah ERR Restring Badminton 2019

Pengalaman Perkhidmatan Stringing Badminton New Zealand

Pada tahun 2019, kami pergi ke New Zealand sebagai sebahagian daripada perjalanan yang dirancangnya. Seperti yang semua orang tahu, penguat ERR kami, Encik Eric Chuar, suka belajar perkara baharu, tidak kira betapa sibuknya dia. Semasa di New Zealand, dia meneruskan rutin biasa bermain badminton. Bagaimanapun, pada suatu hari, dia terpaksa menghantar raketnya untuk restringing kerana tali putus. Dia mendapati kualiti perkhidmatan yang bertali arus tidak menepati piawaiannya, menyebabkan dia tidak selesa dan juga sukar untuk tidur.

Keesokan harinya, dia membeli mesin stringing daripada rakan dan menggunakan DHL untuk menghantarnya ke New Zealand. Kos penghantaran DHL ialah 2.3k NZD, lebih mahal daripada mesin stringing itu sendiri. Walaupun kos yang tinggi, dia berasa puas kerana dia kini boleh pasang tali raket untuk sendiri. Selepas beberapa lama, dia juga mula membantu rakan New Zealandnya untuk psaang tali raket, dan semua orang berpuas hati dengan kerjanya. Foto di atas menunjukkan dia semasa hari sibuk stringing.

2020
Restringer Badminton Bertauliah Kuala Lumpur KL Eric Chuar

Fahami Keperluan Ahli dalam Stringing

Tahun 2020 adalah tahun apabila ERR mula meluangkan lebih banyak masa dengan setiap ahli untuk lebih memahami keperluan stringing mereka. Ini bermanfaat untuk Stringer Bertauliah kami, yang telah mendedikasikan hidupnya untuk badminton, termasuk restringing raket, bermain secara aktif, melatih dan banyak lagi. Dia berterima kasih atas sokongan rakan dan ahli dalam komuniti badminton.

ERR menyedari bahawa walaupun dengan perkhidmatan stringing berkualiti tinggi, adalah penting untuk bekerjasama dengan pemain dan memahami keperluan individu mereka. Setiap pemain adalah unik, dan pemain kami mesti membuat pelarasan yang diperlukan untuk membantu ahli kami beraksi lebih baik di gelanggang. Tahun 2020 adalah masa yang mencabar untuk semua orang, terutamanya di Malaysia semasa penutupan Covid-19 pada Q2.

2021
Raket Restring Malaysia Kuala Lumpur KL ERR

Mengekalkan Standard Kualiti Tinggi Pasang Tali Badminton

Pada tahun 2021, kami memutuskan untuk membenarkan ahli biasa menggunakan sistem stringing badminton kami untuk mengekalkan kualiti perkhidmatan kami. Semua temu janji mesti dibuat secara dalam online. Stringer kami ingin memastikan kualiti pengerasannya dikekalkan, dan kami mempunyai keadaan apabila orang datang untuk membuat temu janji, mengganggu jadual kami dan menjejaskan kualiti perkhidmatan kami.

Untuk memberi manfaat kepada ahli kami, kami menolak sekeras-kerasnya kes stringing. Kami telah menolak lebih daripada 500 orang sehingga kini. Kami tidak berkompromi dengan kualiti demi mendapatkan lebih banyak wang. Seperti yang ahli kami tahu, ERR sentiasa mengikut peraturan yang telah kami tetapkan, kerana kami berhasrat untuk menyediakan perkhidmatan stringing yang berkualiti untuk membantu orang ramai, bukan hanya untuk perniagaan.

2022
Alat dan Bahan Merangkai Berkualiti Tinggi Sejarah ERR Stringing Badminton 2022

Alat & Bahan String Berkualiti Tinggi

Pada tahun 2022, kami terus menambah baik perkhidmatan stringing kami. Kami kini berkhidmat kepada beberapa pemain kebangsaan semasa, jurulatih badminton, pemain kompetitif dan banyak lagi. Sebagai pemain profesional, kami berusaha untuk memahami keperluan semua pemain ini. Bagi pemain kasual dan berdaya saing, kebanyakan mereka memerlukan stringing berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan. Walau bagaimanapun, kadangkala jadual stringer kami terlalu padat, dan kami menasihatkan ahli kami untuk pergi ke kedai badminton lain untuk melengkapkan stringing mereka.

Walau bagaimanapun, setiap kali mereka kembali kepada kami selepas mencuba tempat lain, dan mereka memberikan maklum balas bahawa stringer lain tidak mengikut standard kami. Mereka melaporkan merasakan perbezaan dalam kualiti stringing, bahawa mereka tidak biasa dengannya, bahawa mesin stringing itu sudah lama dan alatnya sudah lapuk, dan bahawa stringing itu tidak bagus tetapi masih mahal. Ahli kami tahu bahawa kami menggunakan bahan dan alatan berkualiti tinggi untuk menyediakan perkhidmatan stringing yang terbaik.

2023
ERR Pasang Tali Raket Badminton Profesional Perkhidmatan Disahkan Kuala Lumpur KL History 2023

Perkhidmatan Stringing Raket Premium

Pada tahun 2023, kami menghadapi cabaran baharu kerana semua perkhidmatan stringing badminton premium akan dikendalikan oleh Juruteknik Raket Induk kami, dan jadualnya padat seperti biasa. Kami mempunyai ramai ahli biasa yang tidak dapat mendapatkan slot stringing kerana permintaan yang tinggi.

Kebanyakan slot sudah ditempah oleh ahli CPS kami, yang boleh membuat tempahan sehari lebih awal. Namun begitu, ERR sedang giat mencari penyelesaian yang lebih baik untuk menyediakan lebih banyak slot untuk ahli biasa kami, kerana kami menghargai kesetiaan dan sokongan mereka selama ini. Kami berharap untuk mengumumkan kemas kini baharu pada April 2023.

Kembali ke halaman utama stringing.